Fogápolás szabályai

Étkezés

Ha szeretne hosszú ideig egészséges, ép fogakkal mosolyogni, figyeljen az étkezésre. Szervezetének szüksége van mindennap a vitaminokra és ásványi anyagokra, amely általános egészségi állapota mellett a fogai épségét is szolgálják.

 

Nagyon fontos a nyers ételek fogyasztása, rágása. Lehetőleg naponta egyen almát, körtét, karalábét, vagy sárgarépát, amely révén megedződnek a fogai és az ínye. Ezek a zöldségek, gyümölcsök hozzájárulnak a fogai természetes tisztításához is.

Szájápolás

A szájápolás rendszeres napi feladat. Nem elég a rendszeres fogmosás, annak módszere is fontos Ideális eset, ha minden étkezés után fogat tudna mosni, ez a gyakorlatban azonban sokszor nem megoldható.

 

Kétszer naponta, reggel és este étkezés után mindenképpen ajánlatos az alapos fogmosás. Sűrű sörtéjű, kisfejű fogkefét használjon, így a nehezen elérhető területeket is elérheti. Mind a kézi, mind a gépi fogkefe megfelelő lehet, a technika azonban korántsem mindegy. El kell tüntetnie fogairól a lepedéket, de ne okozzon a fognyakon sem kopást!

Fogkefék

A gépi fogkefék hatékonyabban tisztítanak a kézi fogkeféknél. Amennyiben idegenkedik attól, vagy drágának találja, jó technikával a kézi fogkefével is megfelelően tisztíthatja a fogait. A fogkefevásárlásnál vegye figyelembe az életkort. A gyermekeknek külön fogkeféket fejlesztettek ki a vezető gyártók, amelyre legtöbbször az ajánlott életkor is feltüntetésre kerül. Felnőttek számára rengeteg típust kínálnak a gyártók.

 

A vásárlásnál az alábbiakra kell figyelni: a méret, a sörték erőssége és a nyél kiképzése. Az ideális fogkefének, kicsi a feje, így könnyedén elérhető vele a fogak összes felszíne, emellett puha a sörtéje, mert azzal kevésbé sértheti fel az ínyét és kevésbé koptatja ki a fognyakat.

Fogkrém

A fogkrém szintén fontos a szájhigiénia szempontjából. Ha nincs speciális fogkrémre szüksége pl. fogágy betegség, szájszárazság vagy érzékenység miatt, akkor bármely ismert gyártó termékeiből választhat. A speciális fogkrémek közül az érzékenységre a “sensitiv” típusok ajánlhatók. Szájszárazságra ajánlott fogkrémek különböznek a többitől, enzimeket tartalmaznak, amelyek segítik a száj védekező-mechanizmusát. Fogágybetegség leküzdésére a gyógynövényekből készült termékeket ajánljuk.

Fogselyem

A kb. két perces fogmosás után, a fogközök tisztításával is foglalkoznia kell, mert még a fogak felszínének 30%-ával végzett csak. A fogközöket fogselyemmel tisztogassa, amely lehet kör átmetszetű, vagy lapos a könnyebb használat érdekében. 15-20 cm-es darabot letépve, a végeket az ujjára feltekerve óvatosan vigye a két fog közé és C alakban hajlítsa, majd óvatosan az íny alatt is használja. Ha a fogselyem kiszálazódik, akkor ott nem jól záró tömés, vagy korona van, amellyel keresse fel fogorvosát. A több méretben kapható fogköztisztító kefe a fix fogpótlások (hidak) alatti területek megtisztítására alkalmas. A speciális „superfloss” fogselymet, erősebb, merev részekkel és puha vastag felszínnel, a fogszabályozók, az implantátumok és a hidak alatti területek megtisztítására használja.
Mindezek után a nyelvtisztást se felejtsük el, amelyet speciális fogkefével végezhet, ennek hátoldalán nyelvtisztító rész található. Dohányosok a fogkövesedés és az ennek következtében fellépő fogínysorvadás miatt fokozottan veszélyeztetettek, ezért nekik különös gondot kell fordítaniuk a szájhigiéniára.

Gyógynövények

A szájápolásban hasznosítható gyógynövények: zsálya, szegfűszeg, fahéj, ánizs, kamilla, cickafark, cserszömörce, borsmenta, orbáncfű. Gyulladáscsökkentő, hámregeneráló és fertőtlenítő hatásúak, használatukkal megelőzheti, de kezelheti is a vérző, gyulladt fogínyt és szájnyálkahártyát.
Fertőtlenítőként felhasználható a grépfrútmagkivonat is, hiszen baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. A gyógynövényekből készült langyos teába (1 dl-hez) csepegtessünk 10 cseppet és mindennap 2-3-szor öblítse, mossaki vele száját.
Ha nem undorodik a keserű íztől, akár be is ecsetelheti fogínyét a kivonattal átitatott fültisztító pálcikával. Hetente 2-3-szor pedig tegyen meleg vízbe 10 cseppet, és reggelig áztassa benne a fogkeféjét. Ezzel jelentősen lecsökkenthető a gyulladást kiváltó és fenntartó kórokozók száma, sőt a fogszuvasodás is.

Ragyogó fehér fogak

Fogaink az idő múlásával veszítenek természetes fehérségükből, a szürkülés és sárgulás folyamata az élet velejárója. De ebbe nem kell beletörődni, mert sok mindent tehetünk ellene! A legtöbben tudják, hogy fogaink fehérségének mely ételek és italok, vagy éppen rossz szokások a legnagyobb ellenségei: a dohányzás, a kávé, a piros húsú gyümölcsök, a bor és a gyümölcslevek.

 

Ám vannak olyan élelmiszerek, melyekkel támogathatjuk a fogfehérség megőrzését.

 

1. Alma

Az alma fogyasztása két módon is segít: egyrészt fokozza a nyáltermelést, s ezzel csökkenti a lepedéklerakódást, melynek nagy szerepe van a fogak elszíneződésében, másrészt mechanikai úton is tisztítja a fogak felszínét. További előnye, hogy semlegesíti a káros baktériumokat a szájban, és kellemes leheletet biztosít. Hasonló hatást érhetünk el kemény húsú körte fogyasztásával is.

 

2. Ananász

Az ananász, és más rostos gyümölcsök segítenek természetes módon megszabadulni a fogakra rakódott lepedéktől.

 

3. Olajos magvak

A kemény magvak – dió, mogyoró, mandula – rágcsálásával letakaríthatjuk a lepedéket a fogainkról, ráadásul teli vannak egészséges zsírsavakkal. Minden nap együnk meg belőlük egy marékkal!

 

4. Brokkoli

A brokkoli nyersen szinte íztelen, s nem is így szeretjük fogyasztani, de segít megtisztítani a fogak felszínét, s akárcsak a saláta, ellenállóbbá teszi fogainkat a zománcot károsító savakkal szemben.

 

5. Étcsokoládé

Bár sötét színű, az étcsokoládé is segíthet a fogak fehérségének megőrzésében, mivel magas tannintartalma semlegesíti a káros baktériumokat, meggátolja a fogakra tapadásukat, és a rossz lehelet kialakulását is. A tanninok gátolják annak a Streptococcus baktériumnak a fejlődését is, mely fontos tényezőt jelent a fogakon lévő plakkok kialakulásában.

 

6. Fehér tea

A fehér tea és a zöld tea egyarántcsökkenti a gyulladásokat és a fogszuvasodásért felelős baktériumok számát. De különösen a fehér teát érdemes fogyasztani, mivel nagy mennyiségben tartalmaz fluoridot, tanninokat és flavonoidokat.  A teában lévő fluorid jelentős mértékben hasznosul a szervezetben, és hatékonyan gátolja a fogszuvasodás kialakulását.

 

7. Tej

Magas kalciumtartalmánál fogva erősíti a fogakat, s nem csak egészségesebbé teszi fogainkat, de fehérebbé is a felszínüket. Más tejtermékek, a sajtok és a natúr joghurtok is segítenek erősíteni ezt a hatást.

 

8. Narancs

Bár a narancs és a citrom is tartalmaz citromsavat, melyet, ha nagy mennyiségben fogyasztunk, károsítja a fogzománcot, de ha olykor megiszunk egy pohár narancslevet, az hozzá fog járulni a fogak fehérségéhez.

Rendszeres ellenőrzés

Szervezetünk egészségének megőrzése kiemelt fontosságú feladat. Fogsorunk esetében, ezt a rendszeres fogorvosi kontroll vizsgálatok segíthetik elő, melyre az ALL 4 DENT-nél fokozott figyelmet fordíttunk.

German