Általános fogászat

Egy általános fogászat legfontosabb célja, hogy a pácienst segítse a tanácsaival a megfelelő szájápolás kialakítása során.

Első alkalommal a pácienst egy fogászati állapot felmérésnek vetjük alá, amely során egy fogászati kezelési tervet készítünk. Az alapos vizsgálatot panoráma vagy intraorális röntgen segíti. Fogorvosaink a pácienseket szájhigiénikus tanácsokkal látják el, amely segítséget nyújt a megfelelő fog- és szájápolási technikák megtanulásában. Továbbá az ellenőrző vizsgálatokon félévente elvégzik a fogkő-eltávolítását is, amely nemcsak esztétikai probléma lehet, hanem fogágy betegség kiváltó oka is, ugyanis a fogkő irritációt okoz, amely a fogíny vérzéséhez, vagy fogínygyulladáshoz is vezethet. (Rosszabb esetben akár a fog elvesztését is eredményezheti).

Nagy szuvasodások esetében előfordulhat, hogy nem elegendő egy egyszerű tömés, mert kevés a saját foganyag ahhoz, hogy a tömést megtartsa. Ilyen esetben egy megtisztított, előkészített fogüregről vett lenyomat segítségével készítenek egy tökéletesen záródó inlay vagy onlay pótlást, amely gyakorlatilag egy fogba ragasztott betét. Az inlay anyaga cirkon, vagy arany is lehet és a segítségükkel megakadályozhatók a kórokozók bejutása a fog belsejébe.

Miért fontos a rendszeres fogászati szűrés?

 

Gyerekeknek: 

  • a szűréseken a gyermekek és szüleik megismerik a helyes szájápolást és az egészségtudatos életmódot
  • rendszeres szűréssel megőrizhető a gyermekek fogainak egészsége
  • a maradó fogaknál a rendszeres szűréssel megelőzhetőek a későbbi komolyabb és igen költséges kezelések

 

Felnőtteknek: 

  • a szűrésen fogorvosaink olyan elváltozást is felismernek, amelynek még nincsenek tünetei, de kezelést igényelnek
  • a kezdetben minimális kezelést igénylő elváltozások, ha nincsenek idejében kezelve, később komoly és igen költséges beavatkozásokat igényelnek
  • a rákbetegségek javarészt megelőzhetők, és ha korán felismerik őket, jobban kezelhetőek

 

German